Lance en Mart

Uit één bepaalde hoek was het verdacht stil in de meningenmania rondom het so called interview met Ophra W. In geen enkel programma verscheen hij om zijn superieure mening te ventileren, als ik dat zo mag zeggen. Want was hij niet de vriend van Lance, de sporter en de mens?

Na wat googelen vond ik gelukkig een quote in de Metro van vrijdag: “Ik ben wel eens de vriend van Lance Armstrong genoemd, maar dat is de grootst mogelijke onzin. Ik volgde hem gewoon als wielerverslaggever.” Smeets schreef onder meer het boek de Lance-factor, dat hij in oktober op het laatste moment terugtrok van de nominatielijst voor de Nederlandse Spoorwegen Publieksprijs vanwege het dopingschandaal.

Ja hoor, gewoon als wielerverslaggever. Snel je vriendschap terugtrekken als blijkt dat je vriend een worldwide liegbeest is doet me denken aan de kleuterschool. Maar ach, bij Smeets is dat niets nieuws.
Wat wél nieuw zou zijn – en dat zou meer in het straatje van Smeets passen – zou een onthullend interview van Smeets bij Winfrey zijn.

Stel, het wordt maanden van te voren aangekondigd: Smeets te biecht bij Winfrey. Hij gaat op intensieve Engelse les en leert de th goed uitspreken (no more senk joe, sir!). Het wordt niet alleen op TLC, maar wereldwijd uitgezonden. En dan op die mooie dag vlak voordat de tour 2013 start gaan we het beleven: Smeets onthult in een strak geregisseerde en gerepeteerde dialoog dat hij het brein was achter de so called bekentenis van Armstrong.

Smeets comes clean met de so called friendship waarin hij het vaak moeilijk had. Hij vertelt hoe hij al in zijn allereerste contact met Armstrong had gevoeld dat er iets niet klopte aan deze sportman en hoe blij Armstrong was geweest toen Smeets de vinger meteen op de zere plek had gelegd. Hoe ze daardóór door de jaren heen vrienden bleven met dat vreselijke geheim tussen hen in. Het geheim dat hen ook bond, meer dan 7 gele armbandjes zouden kunnen doen.
Hoe Smeets er telkens weer op aandrong dat Armstrong zijn dopegebruik toe zou geven, hoe Armstrong na elke tourzege zei: Just one more and then I will confess.
De in- en outromuziek heeft Smeets al klaarliggen. Uit zijn Off the record jaren: Vicious Circle van Lou Reed.

You’re caught in a vicious circle,
surrounded by your so called friends.
You’re caught in a vicious circle
and it looks like it will never end

‘Cause some people think that they like problems
and some people think that they don’t
And for everybody who says yes
there’s somebody who’s staring, saying don’t.

Ik heb al veel zin in deze coming out. Straks ga ik googelen of Reed ook een geel armbandje draagt, ergo wie nu eigenlijk vriend van wie is. Je weet gewoon niet wat je moet geloven met mensen die zeggen dat ze nu echt de waarheid spreken. Zwijgen is yes or no goud, Lance? Mart?Mart en Lance 2010mart lance ondertiteldLance en Mart (5)Lance en Mart (2) Lance en Mart (3) Lance en Mart (4)

Plaats een reactie